למרבה הצער, מדינת ישראל נתונה כמעט בכל רגע נתון להתקפות טרור כאלו ו/או אחרות. גל הטרור הנוכחי גובה איתו הרבה קורבנות בגוף ובנפש. במדינת ישראל חיים אלפי משפחות שכולות אשר איבדו את יקיריהם בפעולת טרור שונות (מפגעים, מתאבדים, קסאמים ועוד) וכן אלפי אנשים אשר נפגעו בגופם ובנפשם כתוצאה מפעולות אלו. אדם אשר נפגע מפעולת איבה יודע כמה קשה היא ההתמודדות עם הפגיעה וכן ההתמודדות מול הגורמים הרלבנטיים כגון: המוסד לביטוח לאומי, משרד הביטחון וועדות רפואיות שונות. מהי פעולת איבה? למי מגישים תביעה? באילו תנאים יוכר הנפגע
נפגעי פעולות איבה ובני משפחותיהם זכאים, על פי החוק, לתגמולים כספיים ולהטבות שונות, המיועדים לסייע להם ולתמוך בהחלמתם – כגון תגמולים חודשיים, שיקום, מענקים שנתיים ומענקים חד פעמיים. הזכאות נקבעת על פי חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה התש"ל- 1970. התגמולים הכספיים נקבעים על פי חוק הנכים (תגמולים ושיקום) תשי"ט-1959, והם מחושבים בדרך כלל על פי שכרם של עובדי מדינה בדירוג המנהלי ומתעדכנים בהתאם לעדכונים במשק (הסכמי עבודה או תוספות יוקר). מהי פגיעת איבה עפ"י החוק? בהתאם להגדרות החוק, פגיעת איבה היא פגיעה ישירה מפעולת איבה של כוחות אויב, או פגיעה שנגרמה בעקבות פעולת איבה או בהקשר אליה (פגיעה בנסיבות שהיה בהן חשש סביר שתבוצע פעולת איבה, או פגיעה מנשק שהיה מיועד לפעולת איבה של כוחות אויב או למניעת פעולה כזאת), או פגיעה כתוצאה ממעשה אלימות שמטרתו פגיעה באדם בשל השתייכות למוצא לאומי אתני, ובלבד שהוא נובע מהסכסוך הישראלי-ערבי או שנעשה ע"י ארגון טרוריסטי. מה קורה עת נפגע אדם ממחבל בדרכו לעבודה? אדם אשר נפגע בפעולת איבה שאירעה במהלך העבודה, בדרך לעבודה או ממנה, נחשב למעשה לנפגע בעבודה. בידו הזכות לבחור את המסלול העדיף עליו או כנפגע פעולות איבה על פי חוק נפגעי פעולות איבה או נפגע עבודה, על-פי חוק הביטוח הלאומי. חשוב לדעת כי הנפגע צריך לבחור את המסלול העדיף לו – וכי לא ניתן לקבל תגמול כפול. השיקול יעשה בהתאם לסוג הפגיעה וחומרתה ונתוניו האישיים של הנפגע כמו גיל, שכר וכו'.
למי מגישים את התביעה? תביעה לקבלת תגמולים מוגשת על גבי על גבי טופס הודעה על פגיעה בפעולת איבה ותביעת תגמול לטיפול רפואי שניתן לקבלו בכל סניפי המוסד לביטוח לאומי, כאשר יש להגיש את התביעה למוסד לביטוח לאומי תוך 12 חודש מיום הפגיעה. עם זאת אמליץ להגיש את התביעה כמה שיותר מהר לאחר המקרה היות והמתנה עם הגשת התביעה יכולה לפגוע בזכויות הנפגע בהמשך.
מהו התנאי להגשת תביעה על-פי חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה? בהתאם לחוק, התנאי להגשת תביעה על-פי חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה, הינו אישורה של הרשות המאשרת (המתמנה על ידי שר הביטחון) או הועדה לעררים, כי הפגיעה הינה פגיעת איבה כהגדרת החוק. החלטת הרשות צריכה להינתן תוך שלושה חדשים מהיום שהתביעה הגיעה לידיה, אלא אם החליטה להאריך את התקופה מטעמים מיוחדים שנרשמו. כמו כן, רק לאחר החלטת הרשות המאשרת, כי האירוע נכנס להגדרת "פגיעת איבה", יטפל המוסד לביטוח לאומי בזכויות הנפגע בהתאם לחוק.
ערעור על החלטת הרשות המאשרת – תובע תגמול או זכויות שתביעתו נדחתה על ידי הרשות המאשרת, רשאי להגיש ערעור בכתב על החלטת הרשות המאשרת לבית המשפט המחוזי בתל אביב וזאת תוך 60 ימים. יש לציין כי החלטת הועדה לעררים הנה סופית ולא ניתן לערער עליה בכל הנוגע להחלטתה האם הפגיעה הנה "פגיעת איבה" אם לאו.
אישור הועדה כי מדובר ב"פגיעת איבה" מוביל את הנפגע לקבלת זכויות כגון: החזר הוצאות רפואיות, טיפולים רפואיים כאשר המוסד אינו מחזיר הוצאות עבור הוצאות טיפול רפואי באופן פרטי. במידה ולא תוכר הפגיעה כ"פגיעת איבה", כאמור, לא יהא הנפגע זכאי להגיש למוסד לביטוח לאומי כל תביעה על-פי חוק נפגעי פעולות איבה והוא יצטרך לבחון את זכאותו במישורים אחרים העומדים לרשותו (נפגעי עבודה, נכות כללית וכד'). נכה צה"ל המקבל תגמול נכות ממשרד הביטחון ונפגע בפעולת איבה זכאי לתגמול נכות בלבד, ופגיעת האיבה תיחשב כאילו הייתה חבלה שאירעה בזמן שירותו הצבאי ועקב השירות. לכן, עליו לפנות למשרד הביטחון, שם יקבעו לו דרגת נכות המורכבת משתי פגיעותיו (יש להודיע על כך למוסד לביטוח הלאומי).
לאחר הכרת המוסד בנפגע כנפגע פעולת איבה יוכל הנפגע להגיש תביעה לתגמול נכות וקביעת דרגת נכות. הנפגע יזומן לוועדה רפואית אשר תיקבע את דרגת נכותו הזמנית או הקבועה של הנפגע. גם על ועדה זו ניתן להגיש ערר לוועדה רפואית לעררים וזאת בתוך 30 ימים מיום קבלת ההחלטה.
כפי שציינתי בתחילת מאמרי זה, הרי שקיימת מגבלת זמן של 12 חודשים להגשת התביעה ולכן מומלץ לפנות לקבל יעוץ אצל עו"ד מנוסה ובקיא בתחום בסמוך ככל הניתן לאחר הארוע על מנת לבחון את הזכויות העומדות לנפגע.