רבים מאתנו קראו את הספר או צפו בסרט/סידרה של סיפורה של שיפחה. בהתייחס לימינו אנו ועם קצת שינוי בנתונים, כמה פעמים שמענו את ההתלבטויות לגבי העסקת עוזרת כי מישהו צריך לעשות את הניקיונות אבל איך משלמים? צריך להפריש לפנסיה? למחלה? לחופשה? ואם כן איך עושים את זה? איך מחשבים כמה בדיוק? וממתי חלה חובה לכך?
מקרה כזה הגיע למשרדנו כאשר הלקוחה (עוזרת הבית) באה לבדוק איך היא מקבלת את הפיצויים שמגיעים לה לאחר 10 שנות עבודה. לכאורה שאלה פשוטה שהתשובה בצידה פשוטה אף היא. אך כל זה התברר כסיפור קצת יותר מורכב. מבירור מול הלקוחה עלו לא מעט פרטים שהצריכו בדיקת נתונים מול קרן הפנסיה, ביטוח לאומי ומעסיקים נוספים שהיו באותה תקופת עבודה.
התברר כי הלקוחה עבדה אצל א' במשך 10 שנים, אצל הוריה של א' גם כ-10 שנים ובמהלך אותה תקופה גם אצל שכנה נוספת במקום ד'.
כולם בלי יוצא מן הכלל לא טרחו לפתוח לעוזרת הבית קרן פנסיה כמתחייב בצו ההרחבה משנת 2008.
א' פתחה ללקוחה קרן פנסיה רק 7 וחצי שנים לאחר תחילת עבודתה.
לאחר מות הוריה של א' הופנתה הלקוחה שלנו ע"י א', לבדוק בהסתדרות כמה פיצויים מגיעים לה. כאמור הלקוחה בדקה רק את עניין הפיצויים וכלל לא הייתה מודעת כי חלק התגמולים של המעסיק (הוריה של א') מגיע לה אף הוא. באותו תחשיב עלה כי גם דמי ההבראה לא שולמו לה.
א' שילמה את חלק הפיצויים בשם הוריה ובהתאם לתחשיב ההסתדרות, לכל תקופת עבודתה של העוזרת, והייתה מודעת לעובדה כי לעוזרת מגיעים פיצויים לכל תקופת עבודתה גם אצלה, לא טרחה להשלים אותם בכל האמור לתקופת העבודה של עוזרת הבית אצלה.
יתרה מכך א' אף לא שילמה דמי הבראה לעוזרת הבית בגין כל שנת עבודה ורק 8 וחצי שנים לאחר תחילת העסקה ולאחר מות הוריה, החליטה א' לבצע התחשבנות מול עוזרת הבית לפי היא אינה מחויבת להבראה מעבר ל 7 שנים והיא מקזזת חוב זה מול חלקה של העוזרת בביטוח לאומי, וחלק העוזרת בדמי הגמולים…בפועל לא נעשה דבר.
עוזרת הבית סיימה את עבודתה אצל א' ו-ד' לאחר שמצבה הרפואי לא אפשר את המשך עבודתה. שוב חזר הניגון, כאשר פנתה לבקש את הפיצויים המגיעים לה. שתי המעסיקות הציעו שתפנה להסתדרות על מנת שתביא חישוב מעודכן ולפיו ישלמו את המגיע, אך מהר מאוד שינו את דעתן והודיעו לה כי לא ישלמו לה דבר כי מבחינתם היא התפטרה.
לאחר שעברנו על הנתונים מול קרן הפנסיה ומול ביטוח לאומי ולאור תחשיב ההסתדרות לגבי הוריה של א' מצאנו: לא היה דיווח מלא לביטוח לאומי על כל תקופת העבודה, לא היה בתחשיב של ההסתדרות חלק תגמולי המעסיק של הורי א', לא שולמו דמי הבראה ע"י א' וע"י הוריה של א'.
הודענו לא' על חובה האישי ועל חובו של אביה (חלק התגמולים) וכך גם לד'.
ד' הבינה מהר מאוד כי ידה על התחתונה ולא תוכל להימלט מהחוב ומיהרה להסדיר את התשלום המלא בגין אי הפרשות לקרן הפנסיה.
א' החליטה לצאת למאבק משפטי, כאשר היא מנסה לטעון שלל טיעונים משפטיים וכאלו שלו. בתחשיב שהגישה לבית הדין עלה בכלל כי לאור הנתונים בתיק והקיזוזים המתחייבים, הרי שהעוזרת חייבת לא' כספים….
בסופו של יום, בית הדין, לאחר שווידא את מכלול הנתונים וערך את החישובים המתאימים, קיבל את תביעתנו וחייב את א' בתשלום החוב.
אז שימו לב, עובדים ומעסיקים כאחד, החובות והזכויות הן דו צדדיות. אל תנסו להתחמק מלמלא אחריהן בהתאם לחוק.