שמעון עובד כנהג מונית כבר שנים רבות כשנסיעותיו כוללות נסיעות ארוכות טווח מצפון הארץ ועד דרומה. מטבע הדברים, החל שמעון לסבול מכאבי גב, בין היתר לאור סוג עבודתו המחייבת נהיגה ממושכת. לאחרונה חלה החמרה בכאבי הגב מהם הוא סובל והוא החל בבירור רפואי מעמיק. במסגרת הבדיקות הרפואיות והצילומים שנעשו לשמעון, נמצא כי הוא סובל מבלטי דיסק ושינויים ניוונים בגבו. אם כן, האם כאבי הגב ובלטי הדיסק מהם סובל שמעון יכולים להיות מוכרים כתאונת עבודה במוסד לביטוח לאומי?
כל אחד מאיתנו אשר נפגע בעבודה, או חלה במה שמכונה "מחלת מקצוע" רשאי להגיש תביעה לקבלת פיצוי במסגרת ביטוח לאומי. כמו כן, כל אחד מאיתנו אשר נפצע או חלה ללא כל קשר לעבודתו זכאי להגיש תביעה לנכות כללית מהמוסד לביטוח לאומי. מחלת מקצוע הינה כל מחלה אשר לוקה בה אדם בעקבות תנאי העבודה. על מנת שמחלה מסוימת תוכר כ"מחלת מקצוע", על הנפגע להוכיח כי קיים קשר בין התנאים בהם נדרש לעבוד ובין המחלה ממנה הוא סובל. בתקנות הביטוח הלאומי קיימת רשימה של מחלות אשר מוכרות כמחלות מקצוע כגון: צפדת, פיברוזיס של ריאות, דלקת עור, סרטן העור, שיתוק עצבים, מחלות גפיים ועוד ועוד.
עם זאת, ישנן מחלות רבות אשר אינן מופיעות ברשימה, אך הוכרו כבר ע"י בתי הדין לעבודה ובתי המשפט השונים כמחלות מקצוע, כגון כאבי גב ופגיעות דיסק כאשר הם מוכרים בשני מקרים: האחד ארוע תאונתי והשני פגיעה על פי תורת המיקרו טראומה. הכרה בכאבי גב כתאונת עבודה מאז ומעולם היתה בעייתית ומדוע? מכיוון שכאבי גב מופיעים לא פעם על רקע תהליך ניווני בעמוד השדרה. לצורך המחשה אביא בפניכם את הסטטיסטיקה הקשה של כאבי גב, כפי שעולה ממחקרים שנעשו בארץ ובחו"ל: כ-80% מכלל האוכלוסייה סובלים מבעיות גב ברמה זו או אחרת, כ-80% מכאבי הגב חולפים מעצמם בתוך חודש. כמו כן, ב-90% מהמקרים יחלפו כאבי הגב כעבור חודשיים. לכאבי גב יכולות להיות כמה סיבות: בעיה בעמוד השדרה, סיבות פסיכוגניות, מחלה או ליקוי תפקודי של איברים פנימיים וכן מחלות נוירולוגיות או מחלות שרירים.כאמור לעיל, כאבי גב יכולים להיות מוכרים כתאונת עבודה במוסד לביטוח לאומי בשני מקרים: האחד כארוע תאונתי והשני כפגיעה על פי תורת מיקרוטראומה.
כאבי גב כארוע תאונתי – פסיקת בתי הדין קובעת כי על מנת שפגיעה בגב תוכר כתאונת עבודה יש להציג ראשיה שבמהלך העבודה ארע ארוע תאונתי אשר בגינו "נתפס" הגב או שלאור הכאבים נאלץ העובד להפסיק את עבודתו לאלתר.ישנן כמה סוגים של פגיעות בגב היכולות להתרחש במס' סיטואציות כגון: הרמת משקל, התכופפות או תנועה סיבובית. לדוגמא, עובד אשר התכופף בכדי לפתוח את שרוכי נעלי העבודה שלו ונתפס גבו יוכר כמי שנפגע בתאונת עבודה.
בנוסף ישנן פגיעות בגב עקב גורמים הנראים לעין כגון: הרמת משא כבד, נפילה של חפץ על עובד כאשר במקרים אלו די בקיומו של קשר סיבתי כלשהו בין הארוע בעבודה לבין הנזק על מנת שמקרה זה יוכר כתאונת עבודה.
כאבי גב עפ"י תורת המיקרו טראומה – על מנת להכיר בפגיעה בעבודה בדרך של מיקרוטראומה יש להוכיח פגיעות זעירות חוזרות ונשנות שכל אחת מהן הסבה נזק זעיר עד שהצטברות נזקים אלו הביאו לנזק ממשי. תשומת לבכם, כי במקרים של תהליך תחלואתי כלומר מצבו הבריאותי של המבוטח הלך והתדרדר במשך הזמן ומבלי שיהיו לכך ארועים של פגיעות בודדות בעבודה, תביעתו כמובן לא תוכר על ידי המוסד לביטוח לאומי. אך במידה שהנפגע שכנע את המוסד כי אכן נזקיו הינם עפ"י תורת המיקרו טראומה שכן הוא סבל מפגיעות זעירות חוזרות ונשנות שכל אחת מהן הסבה נזק זעיר ואלו יחדיו הביאו לנזק ממשי, יועבר עניינו למומחה מטעם המוסד על מנת שיחווה דעתו אם ישנו קשר סיבתי בין העבודה לבין הפגיעה בגבו של הנפגע.
לסיכומו של עניין, בעיות בגב הינן בעיות נפוצות במסגרתן מוגשות תביעות רבות למוסד לביטוח לאומי. לא פעם, ציינתי במאמריי על המוסד לביטוח לאומי כי המוסד הינו גוף מורכב ונוקשה ולכן מי שאינו בקיא בחוקים ובהוראות הרלבנטיות, עלול להיתקל בקשיים מול המוסד לרבות קשיים בירוקרטים ואף למצוא עצמו מחוץ למסגרת המוסד עקב טעויות טכניות וחסרות משמעות. עלי להבהיר כי אין לקבוע נוסחאות קבועות באשר למסלול הגשת התביעה שכן כל מקרה יש לבחון לגופו ולכן עצתי כתמיד, היא שיש להיעזר בעו"ד הבקיא בתחום על מנת שזה האחרון יבחן את נסיבות המקרה ואת הדרך הטובה ביותר עבורכם בבחירת המסלול הנכון במוסד לביטוח לאומי. בהצלחה!