לאחרונה אנו נתקלים במקרים לא מעטים של אסונות בהם ילדים נהרגים או נפצעים בצורה קשה וזאת בהיותם במסגרת חינוכית כזו או אחרת. הורים רבים אינם מודעים לעובדה כי ילדיהם מבוטח 24 שעות ביממה 7 ימים בשבוע בביטוח תלמידים וזאת גם מחוץ לפעילות בבית הספר או בגן וזאת גם אם ארעה התאונה במסגרת פרטית ואף בחו"ל. כמו כן, חברות הביטוח אינן טורחות ליידע את הציבור כי גם בימי החופש לרבות חופשת הקיץ התלמידים מבוטחים. משמעות הדבר, כי במקרה וחלילה נותר לילדכם נזק כתוצאה מתאונה בה הוא היה מעורב, ניתן להגיש תביעה במסגרת ביטוח התלמידים ולקבל פיצוי כספי ההולם את חומרת הפגיעה ותוצאותיה.
כיסויי הפוליסה ביטוח תלמידים
במקרה של נכות קבועה – תיקבע הנכות בהתאם לתקנות הביטוח הלאומי קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה. נכות פחותה משיעור של 5% לא מזכה בפיצוי כמו גם נכות בגין צלקות בלבד, נכות נפשית אשר אינה נובעת מנזק נפשי (לדוגמא אונס).
במקרה של נכות זמנית – יינתן פיצוי בהתאם לתקופה בה שהה התלמיד בביתו כשהוא מרותק למיטתו ואינו יכול לשוב למסגרת הלימודים. פיצוי גם מגיע להורה המיטיב אשר נאלץ להעדר מעבודתו על מנת לטפל בילדו הנפגע ובשל כך הוא הפסיד ימי עבודה ונגרמו לו הפסדי שכר.
קיימים לפוליסה הנ"ל מס' חריגים כגון: נזק שנגרם ע"י תאונת דרכים, רשלנות רפואית, מלחמה או פעולת איבה או ממחלה שאינה נובעת מתאונה המכוסה עפ"י הפוליסה ורשימה זו איננה רשימה סגורה.
יש לציין כי במקרים הנ"ל בהם תוגש תביעה במסגרת ביטוח תלמידים אין צורך בהוכחת רשלנות או אחריות כלפי ביה"ס או משרד החינוך. יחד עם זאת, אם חלילה ילדכם נפגע, אמליץ לכם הורים יקרים לקבל ייצוג מקצועי על ידי עורך דין המתמחה בנושא תאונות תלמידים בעיקר לאור העובדה כי המדובר בקטינים אשר נגרמו להם נזקי גוף כאלה ואחרים, ולעיתים רבות אף נותרו עם נכויות לצמיתות. לכן, חשוב מאוד לשים לב כי אותם קטינים יקבלו את מלוא זכויותיהם בהתאם לפוליסת הביטוח.
התביעה בתאונות על פי פוליסת ביטוח תאונות אישיות מתיישנת ברב המקרים כשהנפגע מגיע לגיל 21. כלומר, ניתן במרבית המקרים לתבוע פיצויים אבל את התביעה יש להגיש לא יאוחר מגיל 21.
להלן מס' עצות לכם ההורים במקרה בו חלילה נפגע ילדכם בארוע תאונתי:
ראשית הנכם זכאית לקבל עותק מהפוליסה על נספחיה ולכן דאגו לקבלה בצירוף טופס הקרוי "טופס הודעה על תאונה"
יש לדווח באופן מיידי למנהל בית הספר ולקבל אישור על מסירת הדיווח וכן אישור על היעדרות מבית הספר שכן כל יום היעדרות מזכה בפיצוי כספי החל מהיום השביעי.
שנית יש למלא את טופס התביעה בצורה יסודית ומלאה ולשלוח לחברת הביטוח. כמו כן, דאגו לקבל אישור על מועד המסירה כי עפ"י החוק על חברת הביטוח לשלם פיצוי בתוך 30 ימים.
ממומלץ מאוד ורצוי לשמור על כל המסמכים הרפואיים הקשורים לתאונה וכן קבלות בגין נסיעות רכישת תרופות או אביזרים רפואיים שכן עפ"י חוק בריאות ממלכתי הנכם זכאים לקבל החזר כספי על כל הוצאה שאינה מכוסה בחוק.
תביעות נוספות כנגד גורמים נוספים בגין אותה תאונה
בנוסף לפוליסת ביטוח תלמידים קיימת אופציה נוספת להורים להגיש תביעה כנגד המוסד ו/או הגוף בו שהה הילד בעת הפציעה בעילת רשלנות. ניקח לדוגמא את המקרה בו נפל ילד מגג בית הספר לאחר ששאף גז מזגנים. נשאלת השאלה האם קיימת אחריות על בית הספר (עירייה) או על משרד החינוך- מדינת ישראל, כמפעיל בית הספר ומעסיק מורים לשלומם של תלמידי בתי הספר? אני סבורה כי התשובה לשאלה הינה חיובית.
בתי המשפט בארץ נאלצים להתמודד עם השאלה הנ"ל לא מעט פעמים. בפסק דין חדש של כב' השופטת וילנר מבית המשפט המחוזי בחיפה (ת.א. 915/02 ק.ג נ' מדינת ישראל משרד החינוך), נדון מקרה של פגיעה של תובע קטין, תלמיד בית ספר, תוצאה מחפץ שנכנס לעינו במהלך משחק עם בני כיתתו וזאת עת הושארו התלמידים בכיתה ללא השגחת מורה או משגיח מטעם ביה"ס.
במקרה כזה קבע בית המשפט כי משרד החינוך התרשל בכך שהתיר לתלמידים לשהות בכיתה ללא השגחה וזאת בניגוד מוחלט לתקנון בית הספר בנוגע לשהות בכיתה ללא מורה או השגחה. עוד קבע בית המשפט כי ככל שהתלמידים צעירים יותר נדרשת רמת פיקוח גבוהה והדוקה יותר שכן קיים חשש רב יותר להתנהגות מזיקה, ילדותית מצדם. על המורים היה לצפות כי במידה ותלמידיהם יישארו בכיתה לבד וללא כל השגחה יתכן ויגרם למי מהם נזק.
במקרה זה נפסק לתובע הקטין פיצוי בסך של 937,000 ₪ בעקבות נכות לצמיתות שנותרה בעינו בשיעור של 30%.
למעשה חשוב לכם ההורים לדעת כי קיימת לכם הזכות לתבוע את הפיצוי עבור הנזק שנגרם לילדכם גם מכח פוליסת ביטוח תלמידים וגם את בית הספר או הגן בו לומד ילדכם. שימרו על ילדכם ושיהיה לנו קיץ בטוח ומהנה.