קיימת דעה רווחת בין נפגעים אשר בכוונתם לפנות למוסד לביטוח לאומי לשם מיצוי זכויותיהם, כי עדיף תמיד להיכנס תחת מטריית המדור לנכות מעבודה במוסד לביטוח הלאומי מאשר תחת מטריית המדור לנכות כללית. דעה זו איננה בהכרח נכונה ומתאימה לכל מקרה. לקוחות אשר נפגעו בתאונות כלשהן במסגרת עבודתם, פונים אלי ומתעניינים מייד בהגשת תביעה לנכות מהעבודה במוסד לביטוח לאומי, אך כאמור לא בכל מקרה יש לפנות למדור נכות מעבודה אלא יש לבחון קודם מס' פרמטרים חשובים. ועל כך במאמרי היום…
כל אחד מאיתנו אשר נפגע בעבודה, או חלה במה שמכונה "מחלת מקצוע" רשאי להגיש תביעה לקבלת פיצוי במסגרת ביטוח לאומי. כמו כן, כל אחד מאיתנו אשר נפצע או חלה ללא כל קשר לעבודתו זכאי להגיש תביעה לנכות כללית מהמוסד לביטוח לאומי.
לא פעם אחת, ציינתי במאמריי על המוסד לביטוח לאומי כי המוסד הינו גוף מורכב ונוקשה ולכן מי שאינו בקיא בחוקים ובהוראות הרלבנטיות, עלול להיתקל בקשיים מול המוסד לרבות קשיים בירוקרטים ואף למצוא עצמו מחוץ למסגרת המוסד עקב טעויות טכניות וחסרות משמעות. לכן, בשלה הראשוני בטרם בודקים את המסלול הנכון והמתאים לנפגע, כדי לבחון את סוג התאונה. תאונת דרכים בזמן העבודה למשל, לעיתים קשה לקבוע בוודאות כי תאונת הדרכים היתה במהלך העבודה או במסגרתה על אף כי רבים מהנפגעים מעדיפים כי התאונה תוכר כתאונה העבודה וכך הקצבה שתתקבל תהיה גבוהה יותר מנכות מעבודה ואף תשאיר לנפגע אפשרות להגדיל את נכותו בעתיד. אבל מה קורה אם אדם מבוטח גם בקרן פנסיה כלשהי? לפי החוק במצב דברים אלו קבלת קצבת נכות מעבודה עלולה להיות מקוזזת ולכן ייתכן מאוד כי היה עדיף לנפגע לפנות למדור נכות כללית שכן אז אין קיזוז מקצבת הנכות כללית.
דוגמא נוספת המחזקת את העובדה כי כדאי לבחון היטב את המסלול הנכון בטרם פונים למוסד לביטוח לאומי, היא כאשר משכורתו של הנפגע הינה נמוכה או אחוזי נכותו הצפויים הינם גבוהים במיוחד, אזי יהא כדאי לאותו נפגע להמשיך את תביעתו במסגרת הנכות הכללית. פרמטרים נוספים אותם יש לבחון, הינם גיל הנפגע, גובה נכותו, משכורתו והפגיעה בכושר השתכרותו ועוד.
יחד עם זאת במקרה שהתאונה הינה תאונת עבודה ללא כל ספק, חשוב לדעת כי ישנה חשיבות גדולה לכך שהמוסד לביטוח לאומי יכיר בתאונה כתאונת עבודה, על אף כי נטיית וועדות המוסד לביטוח לאומי לקבוע נכות גבוהה יותר במסגרת נכות כללית מאשר במסגרת נכות מהעבודה.
הטבות מקבלי קצבת הנכות הכללית – קיימות הטבות רבות לזכאי קצבת נכות כללית אשר למצער, הרבה אנשים לא מודעים להם. וכך הם מאבדים הטבות וכספים המגיעים להם.
הידעתם כי ניתן להגיע לקצבת נכות מקסימאלית גבוהה מאוד (אפילו עד לסכום של 10,000 ₪) יחד עם תוספות והטבות כספיות שונות? קיימת תוספת לקצבת הנכות הנקראת תוספת תלויים להם זכאים מקבלי קצבת הנכות הכללית. להלן מס' דוגמאות: עקרת בית הזכאית לתוספת עבור ילדיה אך לא עבור בן זוגה, נכה אשר הכנסתו אינה עולה על 21% מהשכר הממוצע. כמו כן קיימת גם תוספת של קצבת שירותים מיוחדים אשר הזכאות לה נקבעת עפ"י התנאים בחוק. כמו כן, מקבלי קצבת נכות אשר דרגת אי הכושר שלהם הינה מעל 75% זכאית לפטור מתשלום דמי ביטוח לאומי וביטוח בריאות, הנחות בתשלומי ארנונה ובתשלומים לבזק.
אם כן, ניתן לראות כי לעיתים בחירה במסלול הנכות הכללית עדיף לנפגע מאשר בחירה במסלול הנכות מהעבודה ולכן, עלי להבהיר כי אין לקבוע נוסחאות קבועות באשר למסלול בחירת הנפגע המתאים לו וכל מקרה יש לבחון לגופו ולכן העצתי כתמיד, יש להיעזר בעו"ד הבקיא בתחום על מנת שזה האחרון יבחון את נסיבות המקרה ואת הדרך הטובה ביותר עבורכם בבחירת המסלול הנכון במוסד לביטוח לאומי. בהצלחה!